En aquesta reflexió no es prendrà una posició concreta respecte a la idea del títol, es posaran sobre la taula diferents perspectives per intentar reflexionar sobre la premissa.
El títol està inclòs entre les frases que pronuncia, al principi del film, el protagonista de “La caiguda de l’imperi americà”; pel·lícula canadenca de 2018, dirigida per Denys Arcand i de títol original “La chute de l’empire américain”. És la que tanca la trilogia iniciada amb “Les invasions barbares” (títol original “Les invasions barbares”) i seguida amb “L’edat de la ignorància” (títol original “L’Age des tenebres”).
L’argument que esgrimeix per justificar aquesta afirmació és que un venedor no molt intel·ligent, si vol vendre un aspirador, pot assegurar que proporcionarà la felicitat al comprador. Aleshores, aconseguirà vendes i ascendirà de categoria a la feina. En canvi, un venedor intel·ligent no assegurarà la felicitat, no vendrà el producte i l’acomiadaran de la feina. No sé si seria una persona poc intel·ligent, però sí que es podria afirmar que, en assegurar un succés que no està garantit, menteix o falta a la veritat. Per tant, es tractaria d’un individu a qui no li importa mentir si aconsegueix vendre i, potser, amb pocs escrúpols.
Pots visionar l’inici de la pel·lícula a continuació:
Aquest raonament, per si sol, pot semblar una mica pobre, fins i tot exagerat o rebuscat, però la idea que subjau en ell, i les diverses interpretacions que es poden sostraure d’aquest pensament, són algunes de les raons que m’han dut a escriure aquesta publicació.
La qüestió de l’aspirador m’ha recordat el cas real del Joan (el nom ha estat canviat per mantenir la privacitat del protagonista). En començar a treballar en una empresa asseguradora, havia de comercialitzar un producte d’estalvi que incloïa una clàusula per la qual es penalitzaven els reintegraments de part de la inversió durant els primers anys. El cap de l’oficina li va “ordenar” que no comentés aquesta condició del contracte als potencials clients, però el Joan no veia clar mentir (per al cap es devia tractar d’una simple omissió). No és d’estranyar que el Joan durés poc temps en aquella feina. Això significa que el Joan era massa intel·ligent? Qui sap. Si més no, demostra que es tractava d’una persona íntegra, amb principis i escrúpols.
Homer Simpson
Un clar exemple que confirmaria la hipòtesi de la pel·lícula seria el del Homer Simpson. Es podria al·legar que es tracta d’una sèrie de ficció. És veritat. Però també sol ser verídic allò de “la realitat supera la ficció”, és a dir, que la ficció, per molt exagerada que ens pugui semblar, de vegades es queda curta, comparada amb la realitat. A més, ha quedat demostrada, en més d’una ocasió, la capacitat profètica de la sèrie “Els Simpson”, avançant esdeveniments que amb posterioritat han tingut lloc. Un dels més recents va ser pronosticar l’arribada al poder del Donald Trump, a qui les enquestes atorgaven escasses probabilitats.
En un capítol de la sèrie, apareix el personatge del Frank Grimes. Es tracta d’un professional consumat que, després d’una vida difícil, va aconseguir un títol en física nuclear i que comença a treballar a la central nuclear de Springfield, al mateix sector que el Homer. Aquest és un home poc intel·ligent, irresponsable, gandul, que, tot i treballar en una central nuclear, sovint fa cas omís dels avisos de perill… El Frank no es pot creure que treballi allí i la seva incredulitat s’incrementa quan sap que el Homer té una família que sembla perfecta, una casa amb jardí, dos vehicles, ha viatjat per gairebé tot el món, ha estat, fins i tot, astronauta… Aleshores, el Frank intenta ridiculitzar el Homer i, en veure que no se’n surt, embogeix per la incongruència de la situació, l’imita i fa algunes de les ximpleries que faria el Homer, fins que agafa uns cables d’alta tensió i… El final, previsible, no l’explicaré.
Tot i tractar-se d’una paròdia, qui més qui menys coneix algun “Homer Simpson”. Com ho van aconseguir aquests “Homer”? Alguns potser van tenir sort o eren al lloc adequat en el moment precís; d’altres van buscar aquesta sort fins a trobar-la; uns quants van fer fortuna en vendre l’empresa que els seus progenitors havien creat amb molt d’esforç i sacrifici; n’hi ha que no han “treballat” mai, només coneixen la “carrera” política…
Beneficis de tenir intel·ligència
És veritat que ser intel·ligent suposa un obstacle? Succeeix sempre o només en algunes ocasions?
Observar la intel·ligència com un avantatge o un obstacle, en una dicotomia estricta, sense altres alternatives, potser no és la millor idea possible.
Basar-se només en un aspecte, per exemple el laboral, per decidir si una persona ha estat exitosa, tal vegada seria simplificar en excés.
D’altra banda, la interpretació d’una vida exitosa no seria igual per a tothom. Dependria de cada persona, dels factors primordials que cadascú valorés, de la seva escala de prioritats…
Segons els experts, existeixen alguns avantatges de ser una persona intel·ligent, entre d’altres:
- Tenir interessos propis.
- No seguir els corrents que dicten la societat o les modes.
- Viure de forma més creativa i plena.
- Tenir curiositat.
- Analitzar cada detall i fer-se preguntes.
- Ser més obert de ment. Estar obert a noves propostes i oportunitats.
- Valorar les opinions de les altres persones.
- Tenir empatia.
Consideracions finals
En aquesta publicació, per no complicar i allargar massa el tema, no s’han tractat qüestions importants com:
- Què és la intel·ligència.
- Formes de valorar la intel·ligència.
- Tipus d’intel·ligència.
- Evolució de la intel·ligència al llarg de la història.
- Diferència entre ser una persona llesta i una persona intel·ligent.
“Llegir no és matar el temps, sinó fecundar-lo”
Herminia Catalina Brumana (1897-1954). Mestra, escriptora i periodista argentina.
Apunta’t al Butlletí i el dia 23 de cada mes rebràs un correu amb la nova Publicació.
Què opines sobre el títol de la publicació ? Hi estàs d’acord? Coneixes algun Homer Simpson?
Per llegir altres publicacions de la web, en el Menú explora les diverses Categories.
Consulta l’Índex de continguts, la guia per localitzar totes les publicacions.
Segueix Santos Balasch a Facebook, Twitter i Instagram.
Comparteix la web i les publicacions.