Canviar d’opinió

En què consisteix el fet de canviar d’opinió? D’una manera simple, es podria dir que una persona canvia d’opinió quan primer ha expressat una opinió concreta i al cap d’un temps n’expressa una de diferent. Però aquesta definició em provoca algunes preguntes:

Cal que la nova opinió sigui totalment contrària a la primera?

N’hi ha prou que les dues opinions siguin una mica diferents?

Existeix un període de temps dins el qual no es pot canviar d’opinió? És a dir, que entre una opinió i l’altra diferent ha de passar un mínim període temps? O es pot dir una cosa i tot seguit dir la contrària?

Bé, en teoria, tot és possible, tant canviar d’opinió a l’instant, com fer-ho al cap d’uns minuts, d’unes hores, d’uns dies, d’uns mesos, d’uns anys… Tot és possible.

Una altra qüestió és si canviar d’opinió massa de pressa es pot considerar, en l’àmbit social, per exemple, com un fet estrany.

Si haguéssim de posar sobre el paper una mena de Constitució sobre el fet de canviar d’opinió, alguns dels articles que la formarien podrien ser els següents:

Article 1. Tothom té dret a canviar d’opinió.

Article 2. Tothom té dret a no canviar d’opinió.

Article 2.1. Tothom té dret a no canviar d’opinió perquè és la seva creença.

Article 2.2. Tothom té dret a no canviar d’opinió, encara que s’hagi comprovat que no té raó.

Article 3. Tothom té dret a no creure’s a qui canvia sempre d’opinió.

Article 4. Tothom té dret a no creure’s a qui mai no canvia d’opinió.

Prenent com a base aquesta petita Constitució, es podria dir que, respecte al canvi d’opinió, existeixen diverses classes de persones, que serien les següents:

1. Persones que sempre canvien d’opinió. Aquestes persones tenen el costum d’anar canviant d’opinió. Tan aviat diuen una cosa com la contrària. Potser són les persones més difícils de comprendre, atès que no semblen tenir una opinió fixa. En aquest grup podríem diferenciar dos subgrups:

1. a) Persones que sempre canvien d’opinió i ho fan molt sovint. Aquestes persones canvien d’opinió tan sovint, que mai no saps què pensen. Resulta molt difícil estar al cas del seu darrer canvi d’opinió.

1. b) Persones que sempre canvien d’opinió, però no ho fan molt sovint. D’igual manera que en el subgrup anterior, aquestes persones ja saps amb antelació que canviaran d’opinió, però també saps que no ho fan molt sovint, sinó que deixen passar un temps entre una opinió i el canvi d’aquesta. Dins d’aquest subgrup potser trobaríem les persones que, en un principi, expressen una opinió determinada, però que, amb el pas del temps, i després de pensar-hi bastant, s’adonen que no tenien raó i decideixen canviar d’opinió. Però també hi podrien formar part aquelles persones que es podria dir que són d’efectes retardats, és a dir, que diuen una cosa, però després s’ho repensen, prenen en consideració algunes qüestions que primer havien passat per alt, i al final canvien d’opinió.

2. Persones que mai no canvien d’opinió. Aquest grup està format per les persones que, des del principi, des que donen la seva primera opinió respecte a qualsevol assumpte, pots estar ben segur que, per res del món, canviaran d’opinió. Aquest grup també estaria format per dos subgrups:

2. a) Persones que mai no canvien d’opinió perquè és la seva creença. Són persones que creuen una cosa i, per molt que ho intentis, encara que els proporcionis infinitat d’arguments, mai no canviaran d’opinió.

2. b) Persones que mai no canvien d’opinió, encara que s’hagi demostrat que no tenen raó. Aquest subgrup està format per les persones que no accepten cap mena d’argument que els pugui fer veure que no tenen raó. No en fan gens de cas. Es mantenen fermes en la seva opinió i no les podràs moure d’ella, passi el que passi.

3. Persones que canvien d’opinió de tant en tant. Aquest grup està format per les persones que canvien d’opinió potser amb certa normalitat, és a dir, que no canvien d’opinió ni molt ni poc.

I tu, canvies d’opinió sovint? Només de tant en tant? No canvies mai d’opinió?

M’agradaria conèixer, sigui quina sigui, la teva opinió.


Apunta’t al Butlletí i el dia 23 de cada mes rebràs un correu amb la nova Publicació.


Consulta l’Índex de continguts, la guia per localitzar totes les publicacions de la web https://www.santosbalasch.cat.


La Biblioteca és la més democràtica de les institucions, perquè ningú ens pot dir què llegir, quan i com”.

Doris Lessing (1919-2013), escriptora britànica.

Feu un comentari