Llibres llegits

Durant la meva vida he llegit uns quants llibres. La veritat és que m’agradaria, només per curiositat, saber quants n’he llegit, encara que fos una xifra aproximada. Però no sabria dir un nombre. Encara que es tractés d’una qüestió de vida o mort, no sabria dir una quantitat. Em sembla que no sabria ni dir una aproximació. Quants poden haver estat? Potser 100? No, segur que han estat més. Potser 200? També em sembla que ha hagut de ser una xifra superior. Aleshores, poden haver estat 300? No sabria què dir. Potser 500? Tal vegada 1000? Arribats a aquesta xifra, potser ja m’he passat. Em sembla que no deuen haver estat tants. Encara que no m’atreviria a assegurar-ho.

La xifra també podria variar bastant si als llibres llegits hi afegeixo els contes que vaig llegir quan era un infant. Perquè hi va haver una època, quan tenia entre vuit i catorze anys (l’interval és aproximat) en què anava pràcticament cada dia a la Biblioteca Pública de la meva localitat. I entre els contes que llegia a la Biblioteca i els contes que agafava en préstec i llegia a casa… La xifra podria ser important. Cal tenir en compte que en aquella època no teníem internet i els ordinadors començaven a aparèixer i servien per a poca cosa més que per a jugar.

Recordo que al cap d’un temps ja m’havia llegit gairebé tots els llibres que hi havia a la secció infantil. Aleshores, em vaig veure obligat a buscar llibres per llegir a la secció general. I al cap d’un temps, quan buscava, d’entre totes les obres de la Biblioteca, un llibre per endur-me en préstec a casa, de vegades tenia dificultats per trobar-ne algun que em fes el pes. Val a dir que d’entre la secció general havia de descartar els diccionaris, les enciclopèdies…, atès que totes aquestes obres no te les podies endur en préstec.

Reconec que he tingut èpoques en què he llegit de manera més assídua i d’altres que no he llegit tant. Les raons han estat diverses. Quan realitzes estudis primaris, si t’organitzes bé a l’hora de fer els deures, pots tenir temps per llegir. Quan arriba la Secundària, potser et costa una mica més trobar temps. I quan vas a la universitat, la major part del que llegeixes són llibres relacionats amb els estudis. Val a dir que això és una explicació aproximada. De què depèn? Al meu entendre, hi ha diversos factors determinants. Per exemple, tal com he comentat abans, resulta important el fet que una persona sàpiga organitzar-se. També pot dependre del professorat, de si et manen més o menys deures. Sempre hi ha professors que et manen molts deures i d’altres que no et manen tants. Així mateix, poden ser importants en aquest assumpte les prioritats de cada persona. Amb això vull dir que d’entre totes les coses que ha de fer una persona al cap del dia, hi haurà infants que prioritzaran unes i d’altres que en prioritzaran unes altres. Per a alguns, fer els deures i fer-los bé serà el més rellevant, i això comportarà que hi dediquin molta estona. Però a l’altra banda podem trobar infants que facin els deures bastant de pressa, només el necessari per complir el tràmit, i la resta del temps lliure el dediquin, per exemple, a llegir. Val a dir que també hi haurà infants que no tinguin ganes de llegir, o que no tinguin ganes ni de llegir ni de fer els deures. Trobaríem una nombrosa varietat de prioritats, és obvi, però en aquesta publicació tracto el tema de la lectura, i per això em centro en aquest aspecte.

Respecte al nombre de llibres que una persona pot arribar a llegir al llarg de la seva vida, el factor primordial és si li agrada llegir, és clar. Però també existeixen altres factors. Per exemple, hi ha persones que només acostumen a llegir llibres que no siguin gaire llargs. Però també hi ha persones que prefereixen llegir obres llargues, potser perquè quan un llibre les atrapa de veritat desitjarien que no s’acabés mai. Tenint en compte aquest aspecte, resulta fàcil d’entendre que, posat el cas que les dues persones llegeixin un nombre d’hores similar, la primera persona, la que llegeix llibres més aviat curts, al cap del temps haurà llegit un major nombre de llibres que la segona persona.

Quants llibres et sembla que deus haver llegit durant la teva vida?

T’atreviries a dir un nombre aproximat?

Tens preferència pels llibres llargs o pels més curts?

Pots deixar el teu comentari a continuació.


Apunta’t al Butlletí i el dia 23 de cada mes rebràs un correu amb la nova Publicació.


Consulta l’Índex de continguts, la guia per localitzar totes les publicacions de la web https://www.santosbalasch.cat.


La literatura no és una altra cosa que un somni dirigit”.

Jorge Luis Borges (1899-1986). Escriptor, poeta i assagista argentí.

2 comentaris a “Llibres llegits”

Feu un comentari