Llibres Preferits – Introducció

En aquesta Categoria he anat escrivint, i ho continuaré fent, és clar, sobre tots aquells llibres que, per una raó o una altra, els considero els meus Llibres Preferits. Es tracta de llibres que m’han marcat; és a dir, que els recordo de manera especial.

Fins ara, he escrit sobre llibres que havia llegit fa algun temps, però tinc previstos llegir aviat alguns llibres que, per les referències que en tinc, existeix una probabilitat elevada que també passin a formar part de la Categoria de Llibres Preferits.

Quan els vagi comentant en aquesta Categoria, ho faré “a la meva manera”. I explicaré a què em refereixo. El que pretenc fer no són sinopsis a l’ús, en el format habitual, no pas. Aquesta Categoria no es convertirà en una successió de sinopsis de llibres que m’han agradat, res més lluny de la realitat. La meva intenció no és limitar-me a fer un resum de l’obra, sinó comentar aquests llibres des de diferents vessants. És possible que inclogui també una breu sinopsi, però no serà només això. Afegiré altres qüestions que afecten d’alguna manera aquestes obres, com poden ser les següents:

1. Biografia de l’autora o autor. Serà més o menys llarga segons la influència o relació directa de la seva vida amb l’obra que va escriure.

2. Context històric. Explicació de les circumstàncies històriques que van envoltar l’escriptura d’aquella obra. Aquest aspecte cobra vital significació en algunes obres.

 

Per les raons comentades, he denominat aquesta Categoria amb el nom de “Llibres Preferits”. L’hauria pogut denominar “Ressenyes” però, aleshores, al meu entendre, hauria faltat a la veritat; perquè no les considero ressenyes, sinó, més aviat, comentaris de llibres.

En un principi, tenia previst començar aquesta Categoria amb l’obra que, de totes les que he llegit fins al moment (i n’he llegides unes quantes), la considera el meu Llibre Preferit. Això no obstant, més tard vaig canviar d’opinió. No em va semblar bona idea començar pel millor, potser perquè li tinc tanta estima que no sabria ni per on començar a escriure sobre aquesta obra. Així que finalment he decidit que començaré per algunes altres obres que també m’han captivat, encara que no tant com aquella.

 

De vegades, em pregunto quines són les circumstàncies que provoquen que un llibre determinat es converteixi, no només després de llegir-lo, sinó ja mentre l’estàs llegint, en un Llibre Preferit. Suposo que té molt a veure amb els gustos previs de cada persona. A més, sovint s’acostuma a triar com a lectura llibres que són de temàtiques que ja saps que t’agradaran, prenent en consideració llibres amb característiques semblants i que en el passat et van agradar.

Cada persona té uns gustos i unes preferències determinades, això és obvi. I també resulta obvi pensar que a l’hora de triar un llibre com a pròxima lectura elegeixis un que, tenint en compte les precedents lectures, pensis que et pot agradar. Això si vas a allò que és o sembla segur. Però no sempre resulta així.

 

Hi ha persones a qui agrada, potser de tant en tant, llegir una classe d’obra que no coincideix gaire amb els seus gustos; però decideixen variar i provar lectures noves. I de vegades sorgeixen sorpreses gratificants, quan un d’aquells “experiments” surt bé i descobreixes que aquella altra temàtica també et pot resultar suggestiva. Es tracta d’un moment important, perquè davant teu apareix una altra temàtica sencera per descobrir, amb una munió de llibres que desconeixies, que tal vegada no havies gosat a llegir i que, si no t’arribes a atrevir a llegir aquell, haurien quedat apartats, lluny del teu abast. I ves a saber quines bones estones i quines emocions t’hauries perdut.

Fins al dia d’avui, d’entre tots els meus Llibres Preferits n’he comentat alguns en aquesta Categoria. Però ben segur que en vindran molts més. Així ho espero i així estic impacient per anar-ho fent. Els comentats fins ara són els següents, en ordre:

Com es pot comprovar i ja he comentat anteriorment, es tracta d’obres que van ser publicades fa alguns anys i que, potser, podrien ser considerades com a “clàssics moderns”. Així que queda pendent comentar alguna obra més recent.

També queda palès que són obres de temàtiques diverses. Dues obres es podrien considerar com a llibres infantils, encara que estan pensades per a qualsevol classe de lector/a; em refereixo a “El petit príncep” i a “El dimoni dels nombres”. Dues obres més pertanyen a la categoria de Psicologia, com són “Psicopatologia de la vida quotidiana” i “L’home a la recerca de sentit”. I l’altra obra es pot considerar com a històrica, encara que també és autobiogràfica; em refereixo a “El diari d’Anna Frank”.

 

Com no potser d’una altra manera, et recomano que llegeixis (o rellegeixis, si ja ho has fet) els comentaris (no ressenyes clàssiques) que he escrit sobre aquestes obres.

 

Com sempre, desitjo que t’agradin.

Apunta’t al Butlletí i el dia 23 de cada mes rebràs un correu amb la nova Publicació.

Consulta l’Índex de continguts, la guia per localitzar totes les publicacions de la web https://ww.santosbalasch.cat.

Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre”.

Emily Dickinson (1830-1886). Poetessa nord-americana.

Feu un comentari