En un moment o altre, a les persones que tenen infants els pot sorgir el dubte de com iniciar-los al fascinant món de la lectura. De tant en tant, es poden trobar a les xarxes socials preguntes sobre això.
Fa uns dies, vaig publicar un article titulat “Beneficis de la lectura”, que recomano llegir, i com a complement he pensat que podia ser una bona idea realitzar una llista de consells o suggeriments per intentar que la mainada adquireixi el meravellós hàbit que és la lectura.

Per descomptat, les que comentaré tot seguit només són algunes idees per intentar assolir l’objectiu; de segur que n’existeixen moltes més.
A més, cal dir que no només les persones de curta edat poden començar a llegir amb assiduïtat, també ho poden fer les persones adultes.
Si vols llegir altres publicacions de la web, en el Menú explora les diverses Categories (Reflexions, Microrelats, Relats, Llibres Preferits, Literatura i cultura, Per què escric…).
Qüestions prèvies
Sembla lògic pensar que per iniciar un infant a la lectura és necessari que sàpiga llegir; però es tracta d’un requisit que es pot matisar i que ens podem saltar en alguns casos, com els que s’esmenten a continuació:
- Llegir-li abans que neixi. Així com moltes persones posen música perquè el fetus la pugui escoltar des de l’úter matern, potser no resultaria esbojarrat llegir-li cada dia durant una estona. La temàtica pot anar variant, encara que potser convindria obviar, per exemple, les publicacions de terror.
- Llegir-li quan acaba de nàixer. Si pensem que ens ha pogut escoltar (o d’alguna manera sentir) mentre era a la panxa de la mare, més raó ens pot sentir quan ja ha nascut.
- Llegir-li abans que sàpiga llegir. Mentre va creixent, segur que agrairà que li llegim contes, a poder ser cada vegada d’una major llargària. D’aquesta manera, quan sàpiga llegir ja estarà habituat a històries no sempre molt curtes.
Pots seguir Santos Balasch a Facebook, Twitter i Instagram.
Iniciar-se a la lectura
Tot seguit, es comentaran alguns suggeriments per intentar que la quitxalla comenci a llegir amb certa regularitat.
- Que vegin que els familiars llegeixen. Aquesta és una premissa força estesa i que sembla ser encertada.
- Llegir-los cada nit una estona, com a hàbit. Segons sembla, per tal que una acció es transformi en un hàbit, cal repetir-la durant vint-i-un dies seguits.
- Llegir junts. Estar al seu costat quan comencen a saber llegir.
- Animar a continuar llegint. Encara que llegeixin a poc a poc o es confonguin, hem d’animar-los perquè continuïn llegint. En aquesta, com en altres situacions, la pràctica és important.
- Ajudar al principi. Per exemple, podem llegir un fragment nosaltres i un fragment l’infant, de manera alternativa. D’aquesta manera, evitarem que es cansi i perdi les ganes de continuar llegint.
- Anar a una llibreria a comprar algun llibre. Es pot realitzar de tant en tant, de manera periòdica, com a premi per alguna qüestió prefixada anteriorment…
- Visitar alguna biblioteca. També es pot fer de manera periòdica.
- Anar augmentant, de manera progressiva, el nombre de pàgines dels llibres que van llegint. Això els pot ajudar a reforçar la sensació que van progressant de manera adequada.
- Lectura divertida. Si pot ser, es pot mirar que els llibres siguin, alhora, educatius i divertits.
- Realitzar jocs de lectura. En aquest apartat podem deixar anar la nostra imaginació.
- Buscar paraules al diccionari. Es pot fer com a joc, perquè aprenguin l’ordre de les paraules.
- Alternar la lectura en veu alta amb la interna. A poc a poc, es pot intentar que s’acostumin a llegir sense pronunciar les paraules en veu alta.
Com triar les lectures
Un dubte freqüent és saber quins poden ser els millors llibres, si més no els més recomanables, per a cada edat. Aquest problema es pot solucionar de diverses maneres.
- Podem acudir a una llibreria i exposar els nostres dubtes i allò que desitjaríem. El personal ens aconsellarà i ens podrà presentar una sèrie d’opcions, en funció de les preferències de l’infant.
- Podem visitar alguna biblioteca i explicar la nostra situació. També ens assessoraran. A les biblioteques acostuma a haver-hi una secció, més o menys extensa segons la població, destinada al públic infantil, dividida per edats.
Consulta l’Índex de continguts, la guia per localitzar totes les publicacions de la web www.santosbalasch.cat.
Recomanacions
Una vegada hagi adoptat l’hàbit de llegir i tingui certa edat, començarà a triar les lectures per si mateix. El millor és deixar que vagi provant diversos gèneres, diverses temàtiques. Però si ens pregunta què podria llegir, seria bo tenir una petita llista preparada. Encara que cada persona tindrà les seves preferències, existeixen una sèrie de llibres que són recomanats, de manera habitual, per persones que, en principi, tenen cert criteri en aquestes qüestions.
Existeixen multitud de llistes de llibres que són recomanats, sobretot per iniciar-se a la lectura. Hi ha llibres que només apareixen en algunes llistes; en canvi, n’hi ha d’altres que solen estar presents en moltes llistes. I existeix un llibre que he vist gairebé en totes aquestes llistes. Aquesta obra aglutina certes característiques importants:
- Es tracta d’una obra magistral, que sovint ha estat catalogada com a llibre infantil, però que d’un temps ençà, per sort, ja es recomana llegir-lo a qualsevol edat.
- És un llibre bastant curt. Això el pot fer més atractiu, atès que, sobretot al principi de l’hàbit, haver de llegir una obra molt llarga pot resultar pesat i pot arribar a frenar les ànsies de llegir.
- Resulta un llibre molt amè, gens feixuc ni enrevessat.
- És de fàcil lectura.
- És educatiu.
- Convida a reflexionar.
Et preguntaràs quin és aquest llibre. Em refereixo a l’obra “El petit príncep”, escrita per Antoine de Saint-Exupéry. Com no podia ser d’altra manera, també recomano llegir aquesta meravellosa obra, i no només els infants, sinó tothom. I no només aquelles persones que no l’han llegit mai, també quines fa molt de temps que la van llegir. Pots llegir un comentari sobre aquesta obra i sobre el seu autor fent clic aquí.
Apunta’t al Butlletí i el dia 23 de cada mes rebràs un correu amb la nova Publicació.
M’agradaria saber si aquesta publicació t’ha semblat útil. Pots escriure un comentari a continuació.
Ursula Kroeber Le Guin (1929-2018). Escriptora nord-americana.
