Els primers llibres

Quan pensem en un llibre, ho fem tal com els coneixem en l’actualitat, en un llibre imprès; però la impremta no va ser inventada fins a l’any 1440 per Gutenberg, el nom complet del qual era Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, qui el primer llibre que va imprimir va ser la Bíblia.

Per parlar de l’origen del llibre, hem de remuntar-nos a l’època dels sumeris, que van viure al sud de Mesopotàmia, entre els rius Tigris i Eufrates, des de l’any 3500 aC. Aquest poble havia estat l’inventor del primer sistema d’escriptura, la cuneïforme.

El llibre mesopotàmic difereix molt de la nostra idea actual de llibre. Els sumeris utilitzaven tauletes d’argila humitejades com a suport material. En un primer moment, gravaven pictogrames que representaven paraules o objectes, fins que aquests van evolucionar cap a l’escriptura cuneïforme. Es tractava d’una escriptura fonètica que representava fonemes i no idees i estava formada per signes amb traços triangulares. La forma d’aquests traços era deguda al fet que les gravaven amb un tall vegetal amb forma de tascó o “cunya”, d’on deriva el nom de cuneïforme.

Entre els documents sumeris destaquen:

·                    El Codi d’Hammurabi, gravat en una estela de diorita, en el que es regulaven els drets i deures de les persones.

·                    El Poema de Gilgamés, una narració en vers sobre les peripècies d’aquest llegendari governant d’Uruk i la seva recerca de la immortalitat, on s’exalta l’amor, l’amistat i la feblesa de l’ésser humà enfront dels déus, considerada l’obra èpica més antiga coneguda.

Codi d’Hammurabi

Si vols deixar un comentari, ho pots fer a continuació.

 

S’accepten de bon grat opinions, reflexions, suggeriments, crítiques constructives…

Soc una persona antiquada, que creu que llegir llibres és el millor passatemps que la humanitat ha conegut“.

Wislawa Szymberska (1923-2012). Poeta polonesa. Premi Nobel de Literatura l’any 1996.

2 comentaris a “Els primers llibres”

Deixa un comentari