L’inventor
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, més conegut con a Johannes Gutenberg, va nàixer a Magúncia (Alemanya) l’any 1400.
Va ser orfebre i, coneixedor de l’art de la foneria de l’or, va destacar com a ferrer per al bisbat de la seva ciutat.
La impremta
Cap a l’any 1450, Gutenberg, amb la invenció de la impremta amb tipus metàl·lics mòbils, va fer que els textos es tornessin molt més accessibles. Encara que molt abans s’havien realitzat algunes impressions, a la Xina i a Corea, amb impremtes fetes primer en fusta i després en bronze, l’invent de Gutenberg va ser diferent. Amb ell va ser possible imprimir moltes còpies del mateix text ràpidament.

Johannes Gutenberg
El primer llibre imprès
És de domini públic que la primera obra que va imprimir Gutenberg va ser la Bíblia, com a mínim això és el que hem escoltat sempre. Però, en realitat, no va ser exactament així. En sentit estricte, el primer llibre imprès per Gutenberg va ser “El missal de Constança”, el llibre utilitzat pels sacerdots catòlics per a la celebració de la missa.
No obstant això, la fama de primer llibre imprès se la va endur la Bíblia. La raó fonamental que fa que es consideri la Bíblia la primera obra impresa per Gutenberg, és que sí que va ser la primera obra de la qual es van realitzar moltes còpies. De la Bíblia es van imprimir al voltant de dos centenars d’exemplars i, en canvi, “El missal de Constança” va tenir un tiratge molt limitat.
Precisament el fet de poder realitzar moltes còpies d’una mateixa obra, va ser el que va conferir a la impremta la condició d’invent essencial en la propagació de la cultura.
La Bíblia de Gutenberg
Aquesta primera obra impresa a gran escala (per l’època) és coneguda amb el nom de “Bíblia de Gutenberg” i és considerada una obra mestra de la impressió fina artesanal per la seva tipografia gòtica delicadament impresa a cada pàgina.

La Bíblia de Gutenberg
L’escriptura és d’una tinta negra i nítida impresa en dos densos blocs de text. Les lletres majúscules i els encapçalats estan adornats a mà amb un toc de tinta vermella. La majoria de les bíblies van ser enquadernades en pell de porc blanca i dividides en diversos volums.
També és coneguda com a “Bíblia de 42 línies”, atès que cadascuna de les 1.282 pàgines té 42 línies a dues columnes. Aquesta característica la diferencia d’una edició posterior que té 36 línies. Va ser impresa en la llengua anomenada Vulgata, llatí corrent ja utilitzat des del segle V per a major comprensió dels qui ja sabien llegir.
Dels 180-200 exemplars que es van imprimir, uns 55 van ser impresos en pergamí i la resta en paper. En l’actualitat, es conserven 48 exemplars, encara que tan sols 21 d’ells estan complets (4 d’ells en pergamí).
Importància de la impremta
La impremta de Gutenberg va ser clau per a la propagació de les idees de Martí Luter i de la Reforma protestant.
L’invent de la impremta es considera, juntament amb la caiguda de l’Imperi romà d’Orient i el descobriment d’Amèrica, com els principals motors de la modernitat.
Abans de la invenció de la impremta, els llibres eren difosos a través de les còpies manuscrites de monjos i frares dedicats exclusivament a resar i a la còpia d’exemplars per encàrrec del mateix clergat o de reis i nobles. Cada treball podia requerir fins a deu anys de feina, depenent de l’extensió del manuscrit o llibre.
A la Baixa Edat Mitjana s’emprava a Europa la xilografia per publicar pamflets publicitaris o polítics, etiquetes i treballs de poques fulles. Es confeccionava una planxa de fusta, s’acoblava aquesta a una taula de treball, també de fusta, i s’impregnava la planxa amb tinta negra, vermella o blava. Després s’aplicava el paper i amb un rodell es fixava la tinta. El problema d’aquest mètode era que el desgast de la fusta era considerable, fet pel qual no es podien fer moltes còpies en paper amb el mateix motlle. A més, resultava molt costós emprar planxes de fusta per reproduir llibres.
Va ser aleshores quan Gutenberg va elaborar una veritable innovació, la impremta.
Tot i la importància del seu invent per a la història de la Humanitat, la vida de Gutenberg és relativament desconeguda.
Com a anècdota, cal esmentar que Gutenberg, com tantes persones cèlebres, va morir sense reconeixement i arruïnat a la seva ciutat natal, Magúncia (Alemanya), el 3 de febrer de 1468.
Si vols saber més sobre els primers llibres, et recomano que llegeixis la següent publicació: “Els primers llibres”.
Apunta’t al Butlletí i el dia 23 de cada mes rebràs un correu amb la nova Publicació. Pots apuntar-te a través del Formulari de la barra lateral dreta (en la versió per a mòbil i tauleta es troba a sota de cada publicació).
“La persona que no llegeix, no té cap avantatge sobre la que no sap llegir”.
Mark Twain, pseudònim de Samuel Langhorne Clemens (1835-1910). Escriptor i humorista nord-americà.
Consulta l’Índex de continguts, la guia per localitzar totes les publicacions de
la web https://www.santosbalasch.cat.
No ME HA SERVIDO DE ABSOLUTAMENTE NADA.
Lamento que no le haya servido.
Le recomiendo que visite el Índice de Contenidos y lea otras publicaciones de la web.
Además, le adelanto que próximamente serán revisados algunos de los primeros artículos publicados en la web, para intentar mejorarlos.
Gracias por su comentario.