Des d’un punt de vista objectiu, són múltiples els beneficis que es poden atribuir a la lectura.
Si preguntéssim a diverses persones quins beneficis els proporciona la lectura, segur que obtindríem respostes molt variades; des de la persona que, tota orgullosa, respondria “jo no llegeixo mai” (fa poc temps em va succeir), fins a la que seria capaç d’esmentar una munió gairebé interminable d’avantatges.
La lectura
Una definició de lectura podria ser la següent: “Interpretació (per part d’una persona) del significat d’alguna classe d’informació transmesa mitjançant alguna mena de codi (usualment un llenguatge)”.
Max Weber, reconegut com un dels fundadors de la Sociologia, va plantejar tres definicions per a la lectura:
- Saber pronunciar les paraules escrites.
- Saber identificar les paraules i el significat de cadascuna d’elles.
- Saber extreure i comprendre el significat d’un text.
Però aquestes definicions es queden molt curtes a l’hora d’il·lustrar tot el que significa la lectura.
Llegir és molt més que ensenyar el codi lingüístic i els seus mecanismes d’articulació. Llegir implica descodificar, comprendre i interpretar. Aprendre a llegir suposa arribar a comprendre que la lectura transmet missatges. I la comprensió lectora es va desenvolupant a mesura que es practica la lectura. El progrés es pot apreciar, per exemple, en la velocitat lectora.
Per ampliar aquestes qüestions, recomano llegir les següents publicacions:
Velocitat lectora i comprensió lectora
Classes de beneficis
El fet que existeixen tants beneficis de la lectura, ens pot animar a intentar classificar-los. Una primera classificació podria diferenciar els beneficis objectius dels subjectius.
Beneficis objectius. Serien aquells beneficis que són considerats com a tals per la majoria de persones, és a dir, que són fàcilment apreciables i la lògica ens duu a acceptar-los.
Beneficis subjectius. Serien tots aquells que depenen de l’apreciació personal i subjectiva de cadascú; que no tenen per què ser acceptats com a beneficis per la major part de la societat.
Una altra classificació podria diferenciar entre beneficis individuals i beneficis col·lectius.
Beneficis individuals. Aquells que experimenta una persona sola.
Beneficis col·lectius. Els que afecten a més d’una persona, per exemple:
- Afavoreix la conversa i les relacions humanes. Això és degut al fet que llegir nodreix de continguts les converses i ens ajuda a comunicar-nos, atès que ens ajuda a ampliar el nostre vocabulari i afavoreix les habilitats verbals, la rapidesa mental i la presa de decisions.
- Fomenta l’empatia. La persona lectora està acostumada a posar-se en la pell dels personatges i a viure noves situacions i experiències a través dels llibres.
Beneficis per a la salut
En aquest apartat es podrien incloure nombrosos beneficis, però n’esmentaré només alguns. La majoria d’aquests, com pot resultar lògic, són beneficis per a la nostra salut mental; i cuidar la nostra salut mental és tan important com menjar bé o realitzar exercici. La lectura és l’exercici per mantenir un cervell sa.
- És una activitat relaxant. Quan llegim, moltes vegades arribem a desconnectar del món real, ens traslladem a altres mons, a altres èpoques… Els llibres poden tenir la capacitat de tranquil·litzar-nos, atès que mentre llegim el cervell genera dopamina (un dels neurotransmissors que utilitzen les neurones per comunicar-se entre elles).
- Redueix els nivells d’estrès. En relaxar-nos, es redueix els nostres nivells de cortisol, l’hormona que s’allibera amb l’estrès. Sembla que uns sis minuts de lectura poden arribar a reduir l’estrès fins a un 60%.
- Millora cognitiva. Sembla demostrat que la lectura enforteix les connexions neuronals, fet que pot arribar a protegir de malalties neurodegeneratives.
- Augment de la concentració. L’hàbit de la lectura ajuda a concentrar-se en aquella història i la capacitat de concentració es pot anar desenvolupant.
- Millora la memòria. Atès que quan llegim acostumem el cervell a recordar personatges, situacions, fets…, això pot ajudar a millorar la memòria.
- Estimula la flexibilitat. Mentre llegim una obra de ficció, la nostra ment es manté oberta a la incertesa, atès que, normalment, no sabem què succeirà en aquella història. I això ens pot ajudar a ser més flexibles a la vida real.
- Ajuda a combatre l’insomni. Hi ha qui suggereix la lectura com una activitat a realitzar abans d’anar a dormir, sobretot llegir en paper, com a alternativa a les pantalles, perquè ens pot relaxar.
- Estimula l’esperit crític. Aquesta qüestió pot resultar interessant, atès que sovint ens veiem envoltats de notícies enganyoses o falses (fake news) i és important saber discernir el que és verdader del que és fals.
Altres beneficis de la lectura
Tot seguit, s’exposen de forma breu altres possibles beneficis de la lectura. Tanmateix, aquesta no és, ni de bon tros, una llista tancada, sinó que cada persona en podria afegir més.
Desenvolupa la capacitat de reflexió, anàlisi, esperit crític…
Fa gaudir, entreté i distreu.
Ajuda al desenvolupament i perfeccionament del llenguatge.
Afavoreix l’aprenentatge.
Augmenta el bagatge cultural; proporciona informació i coneixements.
Estimula i satisfà la curiositat intel·lectual i científica.
Desperta múltiples aficions i interessos.
Facilita la recreació de la fantasia i el desenvolupament de la creativitat.
Educa la sensibilitat, estimulant les emocions artístiques.
Desperta la curiositat i alimenta la imaginació.
Alimenta la inspiració i fa que sorgeixin idees.
És evasió i entreteniment.
Llegir ens fa lliures i combat l’avorriment.
Fomenta el desenvolupament personal i professional.
Si vols llegir altres publicacions de la web, en el Menú explora les diverses Categories (Reflexions, Microrelats, Relats, Llibres Preferits, Literatura i cultura, Per què escric…).
Consulta l’Índex de continguts, la guia per localitzar totes les publicacions.
Perjudicis de la lectura
Després de pensar-ho detingudament, he trobat algun “possible” perjudici de la lectura; tot i que la responsabilitat no sé si podria ser atribuït de manera absoluta al fet de llegir.
Respecte al punt en què s’exposava que llegir pot ajudar a combatre l’insomni, caldria comentar dos aspectes a tenir en compte:
- La temàtica de l’obra. Segons de què tracta l’obra, l’efecte pot resultar el contrari, és a dir, l’aparició d’insomni. Així que seria un aspecte a tenir en compte.
- La capacitat de l’obra per atrapar la persona lectora. No és pas inaudit el cas d’alguna persona que s’ha posat a llegir un llibre abans d’anar a dormir i, quan s’ha adonat, eren les tantes de la matinada. Aquella obra l’havia captivat de tal manera, que, havia perdut la noció del temps. I aquest efecte pot ser més perjudicial, encara, si l’endemà t’has de despertar ben d’hora.
Una altra classe de “perjudici” seria que, si no es compleixen una sèrie de consells, el fet de llegir podria arribar a afectar la vista de la persona lectora. Per intentar evitar-ho, a continuació s’exposen algunes recomanacions per tenir en consideració a l’hora de llegir:
- Mantenir una distància adequada amb el llibre, l’ordinador o la tauleta.
- Disposar d’una bona il·luminació.
- Mantenir una postura correcta.
- Parpellejar de tant en tant per intentar evitar la sequedat ocular.
- Descansar cada cert temps.
- Revisar la vista de manera periòdica.
Una forma d’intentar mitigar el cansament de la vista és posant en pràctica la Regla 20-20-20, creada per l’oftalmòleg Jeffrey Anshel. Consisteix a descansar cada 20 minuts, durant uns 20 segons, intentant enfocar la mirada cap a un objecte situat a uns 20 peus de distància (uns 6 metres). D’aquesta manera, s’aconsegueix relaxar l’acomodació dels ulls i augmentar el parpelleig, per reduir els símptomes de l’esforç ocular.
Si coneixes més inconvenients de la lectura, els pots exposar al final d’aquesta publicació, en l’espai reservat pels comentaris.
Col·laboracions de les persones lectores
El passat 23/10/2022, en el Butlletí que s’envia, el dia 23 de cada mes, a les persones subscrites a la web www.santosbalasch.cat, vaig demanar la col·laboració de les persones a qui agrada llegir perquè aportessin les seves opinions i experiències a aquesta publicació. Uns dies més tard, vaig fer extensiva aquesta invitació a les xarxes socials.
La intenció era que cadascú exposés que significa per a ell/a la lectura, que li aporta, perquè li agrada llegir…
A continuació, s’exposen les contribucions recopilades.
“Per a mi, la lectura és bàsicament enriquiment personal; i també un estat d’ànim. M’explico:
-Enriquiment i coneixement: tant si llegeixes textos d’història com novel·la policíaca, adquireixes vocabulari, geografia, diferents maneres de pensar i d’actuar, i sempre acabes aprenent alguna cosa més després de llegir qualsevol llibre.
També potencies la teva imaginació, donat que el que llegeixes es va dibuixant en el teu pensament, com són els personatges, paisatges…
-Estat d’ànim: malauradament, no tenim temps suficient per llegir, si puc agafar un llibre és que disposo de temps per a mi, que les prioritats essencials ja estan fetes (feina, casa, nens, etc.). Per tant, la lectura és un temps per a mi, de relaxació”.
“Quan obro un llibre, si l’he encertat amb l’elecció, em desconnecto del món i entro en altres mons”.
“La lectura m’agrada perquè m’aporta cultura, informació històrica (novel·les històriques), entreteniment, distracció… Quan llegeixes, t’evadeixes, et concentres en la història, la narració, la lectura… Et passen les hores i no te n’adones. És com veure una sèrie i voler acabar-la. Evidentment, si t’agrada”.
“Per a mi, el més important és que t’ajuda a formar una ment crítica”.
“La lectura és com una xarxa que t’atrapa, però de la que no desitges escapar”.
“Llegir et permet viure situacions que possiblement mai no podràs experimentar. A més, sense sortir de casa”.
“Des de fa alguns anys, no puc concebre la meva vida sense la lectura. M’aporta tant, que no sé què faria sense ella”.
“La lectura aporta molt més que coneixement i aprenentatge, però em resulta difícil explicar-ho, sobretot d’una manera més o menys breu. Són un munt d’aspectes”.
Pots seguir Santos Balasch a Facebook, Twitter i Instagram.
Reflexió personal
Després d’exposar què significa la lectura per a algunes persones, intentaré explicar que significa per a mi.
“Llegir és un plaer molt senzill, que no necessita una gran infraestructura ni un espai de grans dimensions. Però, encara que pugui semblar incongruent, també és un plaer complex, delicat, que pot requerir un espai personal i de confort, un cert temps per esplaiar-se. Sovint, la dificultat pel seu correcte aprofitament està més en aquests detalls, en aparença aliens al simple acte de llegir.
Malgrat les dificultats, sempre haurà valgut la pena l’esforç per trobar aquell lloc adequat, aquell moment idoni, aquella atmosfera precisa…
Llegir significa aprendre.
Llegir permet endinsar-se en altres mons.
Llegir és poder sentir que estàs vivint en una altra època.
Llegir estimula la sensibilitat i l’intel·lecte.
Llegir fomenta el pensament abstracte i l’esperit crític.
Tot això, i molt més, conforma la màgia de llegir”.
Per finalitzar, una petició
Aquesta publicació no pretenia aglutinar tots els beneficis de la lectura, atès que, sens dubte, s’han quedat molts beneficis pel camí. L’objectiu fonamental ha estat intentar aportar el meu granet de sorra en el foment de la lectura. Només amb la col·laboració de tothom això serà possible. Si t’ha agradat la publicació, t’agrairia que la compartissis amb totes aquelles persones a qui agrada la lectura, però, també, amb aquelles a qui potser falta una petita empenta per capbussar-se en el meravellós món de la lectura.
“Les paraules són la nostra font més gran de màgia i són capaces de danyar i sanar algú”.
J. K. Rowling (nascuda el 1965). Escriptora britànica.
Apunta’t al Butlletí i el dia 23 de cada mes rebràs un correu amb la nova Publicació.
Trobes a faltar algun benefici de la lectura que no s’hagi comentat en aquesta publicació?
El pots escriure a continuació.